VIDEO| Sorin Grindeanu: Eu am propus ELIMINAREA totală a pensiilor speciale. Ce precizează vicepremierul despre pensiile militare

Publicat: 30/03/2023, 18:30

Sorin Grindeanu a afirmat joi că el a propus și susține eliminarea totală a pensiilor speciale, aceasta fiind poziția sa personală, însă în cadrul coaliţiei au fost luate anumite decizii în acest sens. Declarațiile pe această temă vin în contextul în care Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Proiectul se află în Parlament în procedură de urgenţă şi urmează să fie votat de Camera Deputaţilor, for decizional. Întrebat cum comentează forma în care a fost adoptată propunerea legislativă, prim-vicepreședintele PSD a precizat că, personal, ar fi optat pentru varianta radicală a eliminării totale a acestor pensii.

„Eu aş vrea să discut, dincolo de pensia militară pe care nu o are doar Nicolae Ciucă. Nu doar el a fost în Armata Română, vorbim de mulţi oameni şi pe care eu consider că având în vedere condiţiile pe care le-au avut mai ales cei din teatrele de război o merită şi nu doar România are aşa ceva. Ştim foarte bine că aceste lucruri există şi în altă parte. Însă eu aş privi lucrurile altfel – de fiecare dată când s-a încercat eliminarea pensiilor speciale, s-au trezit unii care au atacat şi CCR a venit şi a declarat, în diverse forme, neconstituţional un proiect sau altul de lege. Abordarea pe care aş fi avut-o din acest punct de vedere ar fi fost una radicală, eu aşa am şi propus, dar s-a adoptat altceva până la urmă, şi anume eliminarea totală. Eu asta aş fi propus. Păi da, dar să vină Curtea Constituţională să ne spună apoi că din cauza Curţii se pierd 3 miliarde de euro. Să vină CCR şi să îşi asume acest lucru”, a declarat Sorin Grindeanu, joi la Antena 3.

Social-democratul a subliniat că varianta „radicală” a eliminării totale a pensiilor speciale este părerea sa personală, însă face parte „dintr-o coaliţie în care s-au luat anumite decizii”.

El a mai spus că trebuie avute în vedere cerințele din PNRR, iar România nu îşi permite să piardă vreun ban din PNRR. Aceasta în condițiile în care că „s-a ţinut la secret acest PNRR mult timp” și, mai mult decât atât, spune vicepremierul, nici nu ar spune că „a fost prezentat în totalitate Parlamentului”.

„Ceea ce trebuie să avem ca ţintă, şi este părerea mea ca vicepremier şi prim-vicepreşedinte al PSD, este ca în primul rând să nu pierdem acele sume prevăzute în PNRR pentru că vorbim despre foarte mulţi bani pe care România nu îşi permite să îi piardă. În al doilea rând, eu cred că mai trebuie abordat ceva şi anume faptul că totuşi cine a făcut acest PNRR şi anume celebrul domn Ghinea parcă a avut pe anumite domenii, nu spun că pe acesta, dar pe anumite domenii cred că abordarea nu a fost una în interes naţional. Nu cred, sunt convins de acest lucru. Sigur că noi am vrut o discuţie pe PNRR de foarte mult timp şi ştiţi că s-a ţinut la secret acest PNRR mult timp. Nici nu aş spune că PNRR a fost prezentat în totalitate Parlamentului”, spune Grindeanu.

Forma în care a adoptat Senatul proiectul de lege privind pensiile speciale

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de prim for sesizat proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Printre amendamentele propuse de senatori PNL şi PSD şi admise la comisiile parlamentare de specialitate se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, opţiunea pentru o singură pensie de serviciu, interzicerea cumulului pensiilor speciale, introducerea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu şi prevederea că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei. De asemenea, a fost eliminat textul prin care magistraţii din CSM beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat, fiind prevăzută şi eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor.

Secretar de stat, despre efectele proiectului legislativ: Poate duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, a declarat, miercuri, la Senat, în cadrul dezbaterii referitoare la proiectul de lege privind pensiile speciale, că a făcut marți, împreună cu cei de la Casa de Pensii, o analiză asupra acestui proiect, pe baza datelor din sistemul Casei.

Astfel, spune el, din datele obținute și analizate rezultă că proiectul aflat acum în Parlament duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu, cunoscute ca „pensii speciale”.

Totodată, el a vorbit și despre amendamentele aduse proiectului, conform cărora pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată ci cu inflaţia, pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de necontributivitate vor fi impozitate cu 15% şi nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună